Vijf ondernemingsprojecten in ontwikkelingslanden krijgen BPF steun
Vijf ondernemingsprojecten in ontwikkelingslanden die bijdragen tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen werden geselecteerd voor het steunprogramma Business Partnership Facility van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en de Koning Boudewijnstichting. In totaal is in deze selectieronde 908.000 euro aan steun toegekend. Tot nu toe worden in het kader van de Business Partnership Facility 29 ondernemingsprojecten ondersteund met in totaal ruim 4,8 miljoen euro.
Met het steunprogramma Business Partnership Facility ‘Enterprises for SDGs’ worden innovatieve ondernemingsprojecten gesteund die inzetten op minstens één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDGs), de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties die tegen 2030 extreme armoede willen bannen en onze wereld duurzamer maken. Een samenwerking van verschillende partners is een must.
Geselecteerde projecten
Een onafhankelijk selectiecomité beoordeelt de kandidaatsdossiers en selecteerde in de vierde ronde vijf ondernemingsprojecten in Afrika die steun ontvangen.
In Rwanda verbetert de toegang tot schoon en veilig drinkwater met 40 milieuvriendelijke waterautomaten in arme stedelijke gemeenschappen, waar 16.000 mensen bereikt worden. Voor het beheer, door jongeren en vrouwen via een franchisemodel, worden 40 banen gecreëerd. Partners in het project zijn Iriba Water Group (onderneming), Prime Biodiversity (NGO) en Ladder Rwanda (NGO).
De onderneming Guavay en de ngo Kilimo Trust Tanzania verbeteren de jaarlijkse productie van organische meststoffen om de duurzame avocado-waardeketen in de Southern Highlands van Tanzania te versterken. Dit creëert 90 banen. Daarnaast zullen 1.688 kleine avocadoboeren, waarvan 40% vrouwen, hun inkomen verbeteren.
Close the Gap geeft gebruikt ICT-materiaal een nieuw leven: het wordt in Kenia opgeknapt en het e-afval wordt op een veilige manier verwerkt. Het ondersteunde project omvat de uitbouw van een nieuw atelier in Mombasa, samen met de onderneming Enviroserve.
VITALITE Senegal biedt instapmodellen van Solar Home Systems aan gezinnen met een laag inkomen. Zo geven ze toegang tot schone energie aan 10.000 gezinnen, met een positieve invloed op 83.400 mensen, en creëren ze 60 banen. De onderneming werkt samen met haar zusterbedrijf in Zambia, met de onderneming Ma Tontine en de ngo’s Social Energy en SEM Fund.
Yao Tropico zal gedroogde biologische mango produceren en exporteren van Ivoorkust naar Europa. 500 kleine boeren worden opgeleid, om meer en beter te produceren, en in de eerste moderne mangodrogerij van het land komen 200 banen. Daarnaast zal de export naar Europa vergemakkelijken voor andere, kleine drogerijen. Behalve verschillende cooperatieven is ook de onderneming Mango Impact Invest betrokken.
12 miljoen in 5 jaar
Alexander De Croo maakte, toen nog als minister van Ontwikkelingssamenwerking, voor 2019-2024 in totaal 12 miljoen euro vrij en sloot een overeenkomst met de Koning Boudewijnstichting voor het beheer van de Business Partnership Facility. KBS lanceert daarvoor samen met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) de projectoproep ‘Enterprises for SDGs’.
De steun kan tussen 50.000 en 200.000 euro bedragen, maar beloopt maximaal een verdubbeling van de eigen financiële inbreng van de partners in hun project. De doelstelling van de financiering is om samen de risicovolle periode te overbruggen en op termijn te komen tot een commercieel leefbare onderneming. Bij de selectie wordt sterk gelet op de jobcreatie en verbetering van de positie van vrouwen, (milderen van) de ecologische impact en de duurzame economische haalbaarheid en mogelijkheden tot groei of verspreiding van het businessmodel.
Bij de voorgaande selectierondes in 2019 en begin 2020 kregen al 24 projecten in totaal bijna 4 miljoen euro toegewezen.
Voor de volgende selectieronde kunnen partnerschappen nu hun dossier indienen, tot 11 februari 2021.
Geïnteresseerd? Schrijf je gratis in voor het webinar op 15 januari 2021.